Tipuri de masă și concepte de cazare

 CONCEPTE DE CAZARE

În cadrul tipurilor de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare, pot exista în general mai multe tipuri de camere. Însă hotelurile își pot defini și propriile tipuri de camere! Astfel, vă rugăm să citiți cu atenție descrierea camerelor pe site-ul original al hotelului pentru a fi siguri că rezervați tipul de cameră dorit.

Cameră single: cameră cu un pat individual, spațiu destinat folosirii de către o singură persoană. În cazul unora dintre hoteluri pot exista și camere duble în regim single, și anume, o cameră cu pat dublu, dar care este folosită de o singură persoană.

Cameră dublă: cameră cu pat dublu (două locuri), spațiu destinat folosirii de către două persoane. Paturile pot fi unite sau separate.

Cameră twin: cameră cu două paturi individuale (separate), pentru două persoane. Camerele twin sau duble mai spațioase dau posibilitatea cazării pe canapea, fotoliu extensibil sau pat pliant unei a treia sau a patra persoane.

Camera triplă: cameră cu trei paturi individuale (trei locuri). Camera dispune de un pat dublu și un pat separat cu o singură baie.

Camera cvadruplă: cameră cu patru paturi individuale, destinată pentru patru persoane. Paturile pot fi dispuse în două paturi standard și două paturi suprapuse.

Junior suite: camere mai spațioase, cu 1 sau 2 încăperi (zonă pentru dormit și living). Pot fi cazate 2 persoane în pat standard, și 1-2 persoane în living (de obicei copii). Unele camere junior suite pot avea și chicinetă.

Apartamente: reprezintă spaţiul compus din unul sau mai multe dormitoare, living (cameră de zi), bucătărie şi baie. În cadrul hotelurilor de 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare două locuri, iar la hotelurile de 4 stele, precum și la restul categoriilor, există minimum un grup sanitar la patru locuri.

Camere intercomunicante: sunt două camere duble standard, care comunică una cu cealaltă printr-o ușă interioară.

Camere de familie: pot fi chiar două camere intercomunicante, un apartament, junior suite sau o camera quadruplă. Aceste camere sunt recomandate în general pentru 2 adulți și 2 copii.

Studio: spațiu de cazare în care bucătăria (chicineta) și dormitorul se află într-o singură încăpere.

Mezonete: sunt camere care se întind pe 2 etaje, cu o scară interioară. De obicei la etaj se află dormitorul, iar jos un living și o chicinetă.

Garden side room: camera se află la acelaşi nivel cu grădina şi are acces direct la acesta.

Garden view room: cameră cu vedere la grădină, dar nu și cu ieşire direct la aceasta.

Cameră sea view: cameră cu vedere la mare.

King room: reprezintă o cameră standard care oferă beneficiile unui pat de dimensiuni mari (pat king size – 2 m lățime). 

Bungalou: sunt tipuri de cazare ideale pentru familii sau cupluri. Bungalourile sunt dispuse cu două dormitoare și un living spațios care de obicei se deschide spre o terasă/grădină privată. 

Vilă: este o structură de cazare cu nivel ridicat de confort și cu spații comune. Este în general o unitate de dimensiuni mici și cu camere de 1-4 persoane, cu băi comune sau individuale. Are spații comune ample, bucătărie utilată și sală de mese la dispoziția turiștilor. Turiștii cazați în cadrul unor astfel de unități au la dispoziție regim de masă în sistem self-catering.  

Atenție! Suprafața și dotările acestor camere diferă în funcție de țară și hotel. Facilitățile comune și cele ale camerelor sunt conforme cu standardele locale.

 TIPURI DE MASĂ

Meniu à la carte: în acest meniu, preparatele și băutura au prețul fixat în mod separat. Invitații pot alege dintr-o mulțime de aperitive, gustări și deserturi listate, pentru a crea astfel propria lor masă. Prețurile produselor alese sunt adunate în final pentru a determina costul total al mesei.

Meniu table d`hote: masa din acest meniu este fixată de un proiectant de meniuri, și clienților le sunt oferite doar câteva preparate. Uneori meniurile table d’hote mai sunt numite și meniuri cu preț fix.

Meniul turistic: este meniul cu preț fix și avantajos, cu câteva feluri de mâncare.

MIC DEJUN

De regulă, micul dejun este mai puțin diversificat în țările calde și cu climat mediteraneean, în timp ce în țările nordice micul dejun este foarte bogat.

  • Mic dejun complet sau continental: este micul dejun ușor, bazat pe bucătăria mediteraneeană. Acesta conține de obicei un suc, o băutură caldă (cafea, cappucino, ceai), produse dulci de patiserie (croissant, brioșe), unt și gem, gustări reci (șuncă, salam, iaurt și cereale) și brânzeturi. În funcție de hotelul ales, turiștii se pot bucura și de o varietate de fructe proaspete la micul dejun.  
  • Mic dejun englezesc/american: un astfel de meniu englezesc este compus din preparatele unui mic dejun complet alături de care se pot adăuga cârnăciori de porc, feliuțe de șuncă prăjite, ouă, ciuperci, fasole boabe, pâine prăjită, roșii și suc proaspăt de fructe. Micul dejunul american este de asemenea un mic dejun complet, care conține unele produse în plus, de exemplu clătite.
  • Mic dejun bufet: acest tip de mic dejun în funcție de categoria hotelului și de obiceiurile locale, se servesc diverse feluri de mâncare, la alegere. Cu cât categoria hotelului este mai mare cu atât mâncarea este mai diversificată. 

DEMIPENSIUNE

Programele cu demipensiune includ micul dejun și una din cele două mese principale, de obicei cina. Pentru masa de seară băuturile nu sunt incluse. 

PENSIUNE COMPLETĂ

Toate cele trei mese principale – mic dejun, prânz și cina – sunt incluse. Însă, nu sunt incluse băuturile alcoolice sau non-alcoolice, ori gustările între mese.

ALL INCLUSIVE

Regimul de masă all inclusive conține pensiune completă (cele 3 mese principale) și consumul anumitor băuturi alcoolice și non-alcoolice autohtone. Alături de acest regim de masă, sistemul all inclusive conține și facilități pentru sport și divertisment, precum și programe pentru copii.

Serviciile all inclusive diferă de la un hotel la altul.

ULTRA ALL INCLUSIVE

Alături de serviciile incluse în regimul all inclusive, sistemul ultra all inclusive integrează servicii de masă îmbogățite, băuturi de import și distracție 24/24.

Serviciile ultra all inclusive diferă de la un hotel la altul.